Η Fayrouz είναι μαζί με την Umm Kalthoum οι δημοφιλέστερες τραγουδίστριες στον αραβικό κόσμο. Στην ίδια της τη χώρα, το Λίβανο, αποτελεί αντικείμενο λατρείας και εθνικής περηφάνειας, σύμβολο ενότητας, πράγμα παράδοξο για ένα έθνος διασπασμένο ανάμεσα σε 17 εθνο-θρησκευτικές κοινότητες τόσο χριστιανών όσο και μουσουλμάνων που για χρόνια μάχονταν η μία την άλλη.
Μια που από αύριο ξεκινάει και η Μεγάλη Εβδομάδα παραθέτω και ένα βυζαντινό ύμνο που ερμηνεύει η ίδια με τίτλο Al yaoum aouliqa (Σήμερα σταυρώνεται).
Η Fayrouz γεννήθηκε το 1935 στην καρδιά της χριστιανικής ενδοχώρας του Λιβάνου στην περιοχή του Όρους Λίβανος. Είναι ελληνορθόδοξη ως προς το θρήσκευμα, ενώ οι συναυλίες της αποτελούν σημείο αναφοράς, τόσο στο Λίβανο όσο και στο εξωτερικό. Τα τραγούδια της ακούγονται σε όλη τη Μέση Ανατολή προκαλώντας κυριολεκτικά ρίγη συγκίνησης, ενώ η θεματολογία τους εκφράζει έντονα τον πόνο και τα αδιέξοδα της περιοχής.
Το παραπάνω τραγούδι συγκαταλέγεται στα καλύτερά της, όντας ένας ύμνος προς την πρωτεύουσα του Λιβάνου Βηρυτό, μια άλλοτε κοσμοπολίτικη πόλη γνωστή και ως το "Παρίσι της Ανατολής", που προσπαθεί απεγνωσμένα να επουλώσει τις πληγές ενός δεκαπεντάχρονου εμφυλίου πολέμου ανάμεσα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους, έναν περιφερειακό πόλεμο ανάμεσα σε Συρία και Ισραήλ και μια πολύχρονη διαίρεση ανάμεσα σε ανατολική (μουσουλμανική) και δυτική (χριστιανική) Βηρυτό.
Μια που από αύριο ξεκινάει και η Μεγάλη Εβδομάδα παραθέτω και ένα βυζαντινό ύμνο που ερμηνεύει η ίδια με τίτλο Al yaoum aouliqa (Σήμερα σταυρώνεται).
καταπληκτική...
ΑπάντησηΔιαγραφήτο Al yaoum aouliqa είναι απίστευτα ελληνικό! ή οι ελληνικοί ψαλμοί είναι απίστευτα αραβικοί...
κικ
Κική είναι ελληνικοί. αν ψάξεις ψάλλει/ερμηνεύει/τραγουδάει ή οτιδήποτε άλλο και το Η Ζωή Εν Ταφω στα ελληνικά και στα αραβικά.
ΑπάντησηΔιαγραφή