Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Φοβού τους Δαναούς

"Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες" ή για τους φίλους του Αστερίξ που πιθανόν να θυμούνται το Λατινιστή πειρατή "timeo Danaos et dona ferentes". Ένα χτεσινό περιστατικό με βοήθησε να ανασύρω από τη μνήμη μου αυτή τη ρήση, που σε διαπροσωπικό επίπεδο αντικατοπτρίζει τη δυσπιστία και την επιφυλακτικότητα. 


Κατ' αναλογία η ρήση αυτή βρίσκει εφαρμογή και στις διεθνείς σχέσεις και πώς θα μπορούσε άλλωστε να μη συμβαίνει αυτό, όταν η φιλοσοφική θεώρηση του ρεαλισμού οικοδομήθηκε επάνω στις ιδέες ιστορικών, φιλοσόφων και θεωρητικών όπως ο Θουκυδίδης, ο Μακιαβέλι ή ο Χομπς, οι οποίοι έδιναν έμφαση στη μοχθηρία, την πλεονεξία και τον ανταγωνισμό ως κύρια χαρακτηριστικά της ανθρώπινης φύσης -ενώ η γέννεση της φράσης ανάγεται στην καταστροφή της Τροίας από τους Αχαιούς- (δηλαδή με τον πόλεμο ουσιαστικό στοιχείο και μέσο άσκησης των διεθνών σχέσεων). 


Πρόσφατα,η ιστοσελίδα Wikileaks έφερε στο φως δηλώσεις του εμίρη του Κατάρ, Χάμαντ μπιν Κχαλίφα αθ-Θάνι, ο οποίος φέρεται να κατακεραυνώνει το Ιράν και την πολιτική που ακολουθεί στην περιοχή. Μέχρι οι αποκαλύψεις αυτές να έρθουν στο φως, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θεωρούνταν αγαστές τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, αποτελώντας μάλλον την εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα σε σχέση με την ιρανική πολιτική των υπολοίπων πέντε μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC), επιλέγοντας συνειδητά το δρόμο της δέσμευσης (engagement) με τον ισχυρότερο (Ιράν).


Εντούτοις, στο μέτωπο της Λιβύης, το μικροσκοπικό εμιράτο έκανε την έκπληξη στέλνοντας μια συμβολική έστω δύναμη μαχητικών αεροπλάνων, προς ενίσχυση του δυτικού συνασπισμού. Πολλοί ίσως να πουν, ότι το Κατάρ αγκαλιάζει έννοιες όπως διεθνής δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη ή ότι αναγνωρίζει την αναγκαιότητα των στρατιωτικών επεμβάσεων για ηθικούς σκοπούς. Η πραγματικότητα θα μπορούσε όμως να είναι διαφορετική. Ενδεχομένως η πατρίδα του al-Jazeera και του περίφημου Qatar Sovereign Fund ("επενδύσεις" στον Αστακό, Ελληνικό,Harrod's..)να προσβλέπει σε μια πολιτική και στρατηγική ανταπόδοση από τη Δύση σε περίπτωση που αυτό νοιώθει ότι απειλείται από εσωτερικούς (προς το παρόν ανύπαρκτοι) ή εξωτερικούς εχθρούς (βλ. Ιράν).



2 σχόλια: