Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Ο γιος της Βαβυλώνας

Ανακάλυψη ομαδικού τάφου θυμάτων του Σαντάμ Χουσεΐν



Σε ομαδικό τάφο βρέθηκαν 812 σοροί θυμάτων του καθεστώτος το
Σαντάμ Χουσέιν.


Περισσότεροι από 800 σοροί θυμάτων της εποχής του Σαντάμ Χουσέιν εντοπίστηκαν σε ομαδικό τάφο στα δυτικά της χώρας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ιράκ, Μοχάμαντ Σία αλ-Σουντάνι.
Στην ανακοίνωση που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου αναφέρεται ότι 812 άνθρωποι που σκοτώθηκαν από το «παλαιό καθεστώς» μεταξύ 1980-89 ενταφιάστηκαν σε έναν κοινό τάφο στην πεδιάδα Ακάζ, στην επαρχία Ανμπάρ.
"Πρόκειται για ένα από τα απεχθέστερα εγκλήματα, μια κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», εκτίμησε ο υπουργός. Σύμφωνα με τον αλ-Σουντάνι, βρέθηκαν σοροί ανδρών, γυναικών, ακόμη και παιδιών. Ορισμένα από τα θύματα είχαν πυροβοληθεί στο κεφάλι.
Από τα ενδύματά και τα αντικείμενα που βρέθηκαν στον τάφο διαπιστώθηκε ότι τα θύματα προέρχονταν από όλες τις θρησκευτικές κοινότητες του Ιράκ.
Μεταξύ αυτών υπήρχαν μάλιστα και στρατιωτικοί.
Ο ομαδικός τάφος βρέθηκε στο χώρο όπου πριν από την πτώση του Σαντάμ Χουσέιν είχε τη βάση της η 23η ταξιαρχία του ιρακινού στρατού.
Όλα τα πτώματα έχουν μεταφερθεί στο νεκροτομείο του υπουργείου Υγείας για πρόσθετες εξετάσεις, ώστε να διαπιστωθεί η ταυτότητά τους και να ενημερωθούν οι συγγενείς τους. Στη συνέχεια η υπόθεση θα παραπεμφθεί στο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο του Ιράκ που δικάζει τους πρώην αξιωματούχους του καθεστώτος του Σαντάμ.
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_14/04/2011_387674

Σχόλιο:Με αφορμή την παραπάνω είδηση θυμήθηκα μια συγκλονιστική ταινία πάνω στο ίδιο θέμα που προβλήθηκε και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης το Δεκέμβριο. Παρακάτω το trailer.



Iraq raid on Iranian exiles' Camp Ashraf 'killed 34'

The United Nations says 34 people were killed during an Iraqi army raid last Friday on Camp Ashraf, the base of an Iranian exile group.



It is the first independent report of the death toll after the clash between the army and members of the People's Mujahideen Organisation of Iran (PMOI).


The group, which is considered a terrorist organisation by the US and Iran, has been based in Iraq since the 1980s.



More than 100 European parliamentarians have signed a statement urging the US and the UN to help protect those living at the camp.
The PMOI, also known as Mojahedin-e Khalq, was welcomed in the 1980s by then-President Saddam Hussein, who was fighting a war against Iran. He funded and armed the PMOI, which fought alongside Iraqi troops.
In 2009, the US military handed responsibility for the camp to Iraq's Shia-led government, which has repeatedly vowed to close it.
Σχόλιο: Η κυβέρνηση του Ιράκ φαίνεται πως δείχνει μεγαλύτερη 'κατανόηση' πλέον σε ένα από τα πλέον πιεστικά αιτήματα της Τεχεράνης, δηλαδή την εκρίζωση των στρατοπέδων αντιφρονούντων της οργάνωσης Mujahideen al-Khalk. Κατά τη διάρκεια του πολέμου Ιράν-Ιράκ, ο Ιρακινός δικτάτορας Σαντάμ Χουσείν προσέφερε υλική στήριξη στην οργάνωση με σκοπό την αποσταθεροποίηση του Ιράν.

2 σχόλια:

  1. Συγκλονιστικό....
    και η ταινία πρέπει να είναι πολύ δυνατή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. η ταινία σου μαυρίζει την ψυχή. δες την... και αν σε αρέσει ανεβάζω κι άλλες σχετικές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή