Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Περί τρομοκρατίας ο λόγος

Αναμφισβήτητα το γεγονός της εβδομάδας, ίσως και του μήνα, ήταν ο θάνατος του νο.1 καταζητούμενου τρομοκράτη, Osama bin Laden, γεγονός το οποίο επισκίασε τις εξελίξεις σε Λιβύη και Συρία. Στις Η.Π.Α. το τέλος του ηγέτη της al-Qaeda πανηγυρίστηκε έξαλλα, ενώ στο μουσουλμανικό κόσμο οι αντιδράσεις είναι μάλλον συγκεχυμένες με άλλους να τονίζουν τη δράση του Laden ως προσβλητική για το Ισλάμ ως θρησκείας της συνύπαρξης και της ανεκτικότητας, και άλλους να ορκίζονται εκδίκηση εναντίον των "Σταυροφόρων".


Τί σημαίνει πράγματι ο θάνατος του Osama bin Laden; Για τον Barak Obama σίγουρα πολλά, καθώς προετοιμάζεται για τις προεδρικές εκλογές, ενώ η καχυποψία της υπερσυντηρητικής πτέρυγας των Ρεπουμπλικάνων σχετικά με την καταγωγή και το θρήσκευμά του υποδαυλίζει συνεχώς θεωρίες συνωμοσίας. Επιπλέον, ενισχύονται οι επιλογές του προέδρου των Η.Π.Α. για το Υπουργείο Άμυνας και τη CIA, ιδιαίτερα για την τελευταία, η δράση της οποίας δέχθηκε σφοδρή κριτική κατά το πρόσφατο παρελθόν.


Από την άλλη πλευρά, οι συνέπειες για την ίδια την τρομοκρατική οργάνωση επικεντρώνονται κυρίως στο οργανωτικό επίπεδο αλλά και σε αυτό των στόχων. Πρώτον, ποιός θα είναι ο διάδοχος του bin Laden; Ο Αιγύπτιος νο.2 στην ιεραρχία Ayman al Zawahiri ή κάποιος νεώτερος, έμπιστος του bin Laden; Δεύτερον, με το θάνατο του ιδρυτή της al Qaeda, αναπροσαρμόζονται και οι στόχοι της οργάνωσης για την εξαπόλυση της παγκόσμιας jihad και της εκδίωξης των Αμερικανών από το Αφγανιστάν; Σε κάθε περίπτωση, η δράση της οργάνωσης του Σαουδάραβα τρομοκράτη έχει περιοριστεί σημαντικά. Η οργάνωση βρίσκεται περιχαρακωμένη στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν, ενώ είναι αμφίβολο αν ήταν σε θέση ο ίδιος ο bin Laden να παίξει το ρόλο του συντονιστή και του καθοδηγητή της ισλαμιστικής Διεθνούς όπως μια δεκαετία πριν. Άλλωστε με την πάροδο των ετών αναδεικνύονται νέες ηγετικές μορφές, όπως ο Υεμενίτης κληρικός Anwar al-Aoulaki, που είναι σε θέση να εμπνέουν νέες γενιές τρομοκρατών.


Στο σημείο αυτό θα πρέπει να γίνει μια επισήμανση: η τρομοκρατία δε σταματάει με το θάνατο του bin Laden. Αντιθέτως, θα υπάρξουν πολλοί που θα θελήσουν στο όνομα της εκδίκησης να εξαπολύσουν νέες επιθέσεις. Όμως η ίδια η al Qaeda εδώ και καιρό πνέει τα λοίσθια. Κατά το παρελθόν, είχε δημιουργήσει ένα πολύ εμπορικό brand name, το οποίο έσπευσαν να υιοθετήσουν ομάδες στη Βόρεια Αφρική, την Υεμένη και το Ιράκ, για λόγους είτε χρηματοδότησης, είτε εύρεσης εθελοντών. Οι όποιες ομάδες αναλαμβάνουν δράση στο όνομα αυτής, το κάνουν, όχι τόσο για την επίτευξη του ισλαμικού χαλιφάτου, αλλά περιορισμένων σκοπών, που σε κάθε περίπτωση μπορεί να προκαλούν χάος και έμψυχες απώλειες μεταξύ του άμαχου πληθυσμού. 


Αυτό που μοιάζει βέβαιο είναι, ότι το Πακιστάν θα αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς η χώρα φιλοξενεί στοιχεία από όλο το φάσμα του σαλαφιστικού Ισλάμ. Τη στιγμή αυτή η πακιστανική κυβέρνηση βρίσκεται στριμωγμένη ανάμεσα στο αντιαμερικανικό μένος ενός μεγάλου κομματιού του πληθυσμού της και στις απαιτήσεις της αμερικανικής διοίκησης για σοβαρότερη εμπλοκή και συνεργασία στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό, ότι κανείς (!!!;;) στις πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες δε γνώριζε ότι ο πλέον καταζητούμενος τρομοκράτης δε ζούσε στα βουνά, αλλά 50 χλμ από την πρωτεύουσα...


Για το βαθύ κράτος στο Πακιστάν, πλησιάζει η στιγμή, που θα κληθούν να αποφασίσουν αν η υποστήριξη ισλαμιστικών ομάδων παραμένει στρατηγική επιλογή για την αύξηση της επιρροής της χώρας στο Αφγανιστάν και το Κασμίρ ή αντίθετα η συμμαχία με τις Η.Π.Α. αποτελεί προτεραιότητα. Το διπλό παιχνίδι μάλλον φτάνει στα όριά του.

2 σχόλια:

  1. δε ζούσε στα βουνά, αλλά δε νομίζω να κυκλοφορούσε και μέρα μεσημέρι για καφεδιά στο κέντρο της πόλης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή